Smeltkaas

Smeltkaas wordt gemaakt door het smelten van kaas en daar zogenaamde smeltzouten aan toe te voegen. Door die smeltzouten blijft de kaas ook na afkoeling smeerbaar. Afhankelijk van de toevoeging kan van de smeltkaas dus snijdbare blokken of smeerkaas worden gemaakt. Door nog andere ingrediënten aan de smeltkaas toe te voegen kan feitelijk voor elke behoefte een passende smeltkaas gemaakt worden. Voorbeelden die je hierbij kunt bedenken zijn smeltkaas voor pizza's (moet smelten, mooi bruin worden en hoort draden te trekken als je een pizzapunt pakt) of smeltkaas voor cheeseburgers (moet niet druipen, geen draden trekken en mag niet leiden tot verbranden van de lippen of mond).

Smeltkaas heeft vele voordelen. Smeltkaas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in gerechten die verwarmd moeten worden zoals pizza's of in cordon bleu's. De eigenschappen van smeltkaas zorgen ervoor dat er een mooi gesmolten laagje kaas ontstaat. Een ander voordeel van smeltkaas heeft te maken met voedselveiligheid. Door het verhitten van de kaas tot tenminste 95° C om smeltkaas te maken heeft smeltkaas zeer goede microbiële eigenschappen.

Een derde belangrijk voordeel van smeltkaas is dat smeltkaas langer houdbaar is dan gewone kaas. Zeker in vroeger tijden was dat een belangrijke overweging.

Met de introductie van koelkasten is dit voordeel voor de Benelux minder groot geworden, maar in warmere landen speelt dit voordeel nog steeds. Het grootste voordeel van smeltkaas is echter dat voor ieder gewenst product de juiste kaas met de juiste eigenschappen samengesteld kan worden, waarbij de smaak van de kaas bewaard blijft. Overigens zijn niet alle smeerbare kaassoorten smeltkazen. Munster en Brie zijn bijvoorbeeld zachte kazen, en Mascarpone en zachte geitenkaas zijn verse kazen. Roomkaas wordt ook wel eens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is, maar feitelijk valt dit dus niet onder de ‘smeerkazen'.